per Anna Sabaté, actriu, formadora, coach i docent a Esart.

Foto de Donald Tong

El Teatre ha estat una aventura enorme de la meva vida. Ha condicionat profundament la meva manera de pensar, d’analitzar les coses, de veure la gent, de mirar la vida. Fins i tot diría que el meu llenguatge ha estat format pel teatre. Però no vaig arribar a aquest treball buscant el teatre, en realitat, vaig buscar sempre alguna altra cosa”.
Jerzy Grotowsky.

Només puc parlar de la meva experiència, cap a on m’ha portat tot allò que he après de les tècniques, metodologies i mestres dels quals m’he nodrit per acabar entenent de què va tot això de l’actuació. Un dels punts més importants on incideixo a les meves formacions és el fet que s’ha de tenir plena consciència del que som quan actuem: un instrument que transmet, a través dels seu propi cos, tota la seva vida interior. Va molt més enllà d’executar correctament uns exercicis tècnics que ens facin interpretar bé les paraules d’un text o d’una cançó. És tracta de viure-ho, i per tant de fer sorgir la nostra existència, és a dir, la dimensió humana, complexa i imprevisible que necessita el personatge que encarnem per dotar-lo de vida a escena. La forma personal que té cadascú de descobrir la seva pròpia veu, una imatge particular o un moviment concret, constitueix el que ens permet enfrontar-nos d’una manera única i particular al nostre personatge. És la part creativa de l’actor, allò específic i inexplicable que es revela en cada gest, mirada, to, o paraula.

Per això cal estar disposat, amb una gran força de voluntat, a submergir-se en el nostre “material”, la nostra vida interior. Actuar ens fa prendre consciència de qui som, de què estem fets, de què parlem quan parlem d’Humanitat. De la grandesa d’estar presents aquí i ara amb el que ens passa, d’adonar-nos dels impulsos que ens porten a l’acció, a “actuar”, i ens catapulten a la vida escènica.

Les eines teatrals són un pou de saviesa, un despertar constant de la consciència. I les actrius i actors som el canal, un canal expressiu al servei de les històries que expliquem. Històries universals que toquen el cor de les persones perquè s’enduguin un regal a casa seva a l’acabar la funció. El regal de saber-se més humans, més conscients, més lliures: el misteri de la VIDA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here