Per Mar Nadal

Foto de Chabe01 de l’estatua “Danse” del Palais Garnier de París

Totes les disciplines artístiques tenen el seu propi llenguatge que cal conèixer a fons per poder-nos comunicar.

Penso que és important conèixer l´origen dels llenguatges, en el nostre cas els artístics, i com aquests han evolucionat al llarg de la història fins a esdevenir-ne un art. Prendre consciència que res no ve del no res, que tot té un passat i es sostén en unes arrels molt primàries resulta necessari per entendre i estimar allò que fem.

Arribo a la conclusió que els llenguatges han evolucionat i canviat d´escenari en funció a les necessitats d´expressió del propi individu i també en relació al context històric que els ha tocat viure però tots ells parteixen d´una mateixa base, la necessitat de comunicació.

Així doncs, aquesta voluntat comunicativa troba els seus mitjans a partir d´un llenguatge i d´unes tècniques creades especificament per a poder ser interpretades. Les diferents disciplines artístiques, dansa, música, escultura, pintura…  tenen el seu propi llenguatge i és vital que aquest sigui estudiat i après per a poder donar una forma, un volum, un contingut més enllà de la mera necessitat expressiva.

L´expressivitat és sens dubte essencial, és més, és el motor dels  sentiments i les emocions però per tal que aquestes resultin sinceres i orgàniques cal que vinguin recolzades per un coneixement tècnic de la matèria.

Expressió i tècnica són totalment complementàries , no poden funcionar l’una sense l’altre i per tant no en faria cap priorització però per a expressar les emocions cal utilitzar les eines pròpies del llenguatge amb el qual treballem per tal que aquestes  arribin a transmetre allò que volem expressar i puguin al mateix temps arribar a emocionar.

L´interès per les coses és essencial. Com a  ballarina i docent intento transmetre aquests coneixements als alumnes perquè entenguin que hi ha molt de camp a investigar. La formació és un llarg i difícil camí però indiscutiblement necessàri i cal esforçar-s´hi molt. Interessar-se per les coses , llegir i consumir cultura, compartir experiències i punts de vista  entendre que no vivim en una única bombolla i que per molt que els temps i les tendències canviïn i ens adaptem als nous temps venim d´un passat històric que cal conèixer i sobretot respectar.

Potser saber d´on venim ens ajudarà a entendre cap on anem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here