Per Ignasi Mena

Hi ha una frase del filòsof Stanley Cavell, mort fa molt poc, que em ronda pel cap aquests dies: “To discover ways of making sense is always a matter of the relation of an artist to his art, each discovering the other”. D’aquestes paraules em quedaré amb les últimes 8: l’artista i l’art descobrint-se mútuament. L’artista es configura a partir d’allò que defineix com a art: l’art no existeix sense l’artista que realitza certes potències pròpies. Com diu Cavell no hi ha sense, és a dir sentit, sense aquest reconeixement mutu. Descobrir noves possibilitats dins l’art és descobrir-se a un mateix com a (nou) artista.

Per això és tan important assistir a classes durant els anys formatius (i, sens dubte, fent tallers, stages i cursos al llarg de tota la carrera laboral). Durant el curs tenim l’oportunitat de descobrir la nostra imatge “real” davant els altres. Els companys i companyes, el professorat, els altres graus, els espectacles que anem a veure, els textos que llegim i els vídeos que veiem… tot ens recorda aquesta necessitat. Si som artistes ho hem de ser, necessàriament, en relació al nostre art. Però sabem quin és aquest art? Sabem qui som com a artistes? Ens hem donat temps, a nosaltres i al nostre art, per a reconèixer-nos mútuament?

Una part integral de la preparació d’inici de curs (ja sigui com a alumne o com a docent) passa per establir quines seran les directrius (o tesis, o intuïcions, o idees, o conviccions) que voldrem posar a prova a cada assignatura. És precisament durant el curs que s’imposa la necessitat d’expandir o refer, aprofundir o desfer, allò que ens configura com a professionals. A nivell personal podem tenir fantasies, podem tenir somnis, i en privat és molt fàcil pecar per excés (d’il·lusions i projeccions) o per defecte (falta de seguretat o d’amor propi), perquè a casa no hi ha cap mirall que ens expliqui prou qui som o què podem ser. ESART ens posarà a prova cada dia a partir de l’1 d’octubre. Aprofitem-ho!

SHARE
Previous articleGet close to Opera!
Next articleSabor a Festival

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here